Disklaimer

Semua isi kandungan dalam blog ini adalah picisan pemikiran penulis blog ini kecuali jika dinyatakan bukan. Mohon para pembaca bersedia dengan ubat-ubatan yang sesuai disebelah apabila ingin membaca blog ini. Pihak penulis tidak mahu bertanggungjawab atas segala kesulitan yang pihak pembaca alami. Andainya ada kesilapan yang berlaku, mohon kepada saudara dan saudari untuk menegur. Saudara saudari juga bebas untuk berkongsi isi blog ini sesuka hati saudara saudari. Tetapi, lebih molek rasanya jika saudara dan saudari dapat menitipkan bersama pautan ke blog ini supaya mudah dirujuk. Terima kasih.

Monday, February 06, 2012

mencari fitness yang hilang.

bismillah..

Alhamdulillah, pagi ni dapatlah berlari seround dua. ada la peluh merembes keluar. sihat! macam mana dengan anda? seronok bergolek-golek? atau, seronok ke 'wonderland'? atau, seronok bergembira bersama usrah? alhamdulillah. walau apa pon yang anda buat pagi ni, syukurilah kerana anda masih berpeluang untuk berbuat sedemikian. masih diberi ihsan oleh Yang Khaliq untuk bernafas dan bergerak.mencari fitness yang hilang.

ya, fitness yang hilang. fitness apekah yang hilang? fitness siapakah? hah, apa lagi, tepuk dada, sakit sikit, then tanyalah diri sendiri. koff koff. sentap. 

sebenarnya, idea ni datang melayang waktu tengah bergolek-golek kepenatan tadi. fitness dah hilang, lari sikit, macam tu la jawabnya. memang sukar nak mencari fitness yang hilang ni. sesukar mencari kebaikan dalam diri   musuh. eh, betul ke analogi ni? asif kalau ada yang membantah. sila komen di bawah, to what extent anda bantah, words not more than 100. ok? senyum sampai telinga. maaf, iklan sebentar.

ok, kembali ke topik kita. mencari fitness yang hilang. sebenarnya, sedar atau tidak, fitness kita semakin hilang. semakin hari, semakin hilang. walaupun anda boleh berlari berjuta-juta batu jauhnya, tetap, fitness anda hilang. mungkinlah. namun, ada juga orang yang fitnessnya bertambah. walaupun mereka hanya mampu berlari 1 meter sahaja. maka, beruntunglah orang-orang yang fitnessnya bertambah setiap hari. 

hah, mungkin anda fikir saya gila. ya, saya memang gila. saya gila mencari fitness saya yang hilang! fitness, di manakah kau?! akan ku cari dikau hingga ke negara zimbabwe sekalipun!

sedar atau tidak, semasa kecil, kita cukup bertenaga membaca al-quran. walaupun dimarah, jauh berjalan. kita tetap ada fitness yang cukup untuk melakukannya. tetapi, di mana fitness itu sekarang?

sedar atau tidak, rajin sungguh kita ke masjid/surau untuk solat berjemaah dulu. sehingga ada suatu masa sehingga kita menangis sebab  tidak dibenarkan oleh ayah kerana dia takut kita akan mengganggu jemaah lain. cukup bertenaga kita dahulu. tetapi, di mana fitness itu sekarang?

sedar atau tidak, zaman sekolah dulu, sampai tak cukup hari kita nak puasa sunat. walaupun perkara itu bukan suatu kewajipan, kita tetap mempunyai fitness yang cukup dalam melakukannya. tetapi, di mana fitness itu sekarang? 

sedar atau tidak, semasa kecil dulu, kita mempunyai fitness yang cukup nak berkunjung ke rumah sanak-saudara. tetapi, di mana fitness itu sekarang?

DI MANA FITNESS ITU SEKARANG?

banyak perkara, amal ibadah yang kita lakukan dulu dengan penuh kesungguhan, bertenaga, mempunyai fitness yang mantap, tetapi, apabila usia menginjak naik, fitness itu hilang. di mana fitness itu menghilang? bagaimana ia boleh hilang? itulah persoalan yang perlu kita tanya kepada diri kita sendiri. pesanan untuk tuan pembaca dan penulis juga.

jadi, di sini saya ingin menyeru kepada para sahabat di luar sana, termasuklah diri yang lemah ini, marilah kita bersama-sama mencari fitness kita yang hilang ini. let's strive to mardhatillah!

kepada sahabat-sahabat yang fitnessnya dah bertambah, tahniah diucapkan. teruskan usaha anda dan marilah kita membantu sahabat-sahabat kita yang sudah kehilangan fitnessnya ataupun dah berkurang fitnessnya.

mungkin, contoh yang saya berikan kurang bertepatan dengan sesetengah golongan, tapi, mungkin hampir sama pada sesetengah golongan yang lain. maaf atas kekhilafan itu. 

JADI,
BAGAIMANA DENGAN FITNESS ANDA?
DAH HILANG, BERKURANG, MASIH SAMA ATAU DAH BERTAMBAH?
JOM SAMA-SAMA KITA MANTAPKAN LAGI FITNESS KITA!*maaf kerana lama sangat tak berupdate. diri ni semakin sibuk dengan urusan di kolej. jadi kurang masa untuk berceloteh di sini. insyaAllah, selepas ini blog ini akan sering diupdate sebab dah ada kemudahan yang Allah kurniakan. Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...