Disklaimer

Semua isi kandungan dalam blog ini adalah picisan pemikiran penulis blog ini kecuali jika dinyatakan bukan. Mohon para pembaca bersedia dengan ubat-ubatan yang sesuai disebelah apabila ingin membaca blog ini. Pihak penulis tidak mahu bertanggungjawab atas segala kesulitan yang pihak pembaca alami. Andainya ada kesilapan yang berlaku, mohon kepada saudara dan saudari untuk menegur. Saudara saudari juga bebas untuk berkongsi isi blog ini sesuka hati saudara saudari. Tetapi, lebih molek rasanya jika saudara dan saudari dapat menitipkan bersama pautan ke blog ini supaya mudah dirujuk. Terima kasih.

Wednesday, April 09, 2014

Of Al-Balad and As-Syams #1


“Amirah, cuti ni awak nak ke mana?” Sew Lin bertanya kepada Amirah ketika berjalan pulang dari kelas Pathology. Memandangkan cuti musim panas yang tidak berapa lama lagi akan kunjung tiba, masing-masing sudah memikirkan aktiviti-aktiviti yang ingin dilakukan nanti dan tempat-tempat yang ingin dilawati. Maklumlah, resam kehidupan pelajar luar negara hampir semuanya begitu. Dilihat umum seperti bermewah-mewah apabila bercuti di seantero dunia setiap kali musim cuti menjelma. Namun, kisah mengikat perut sebelum bercuti itu hanya pelajar-pelajar ini sahaja yang faham.

            “Kalau ikut plan dan tiada aral, saya akan ke Makkah untuk tunaikan umrah dengan parents saya.  Awak pula?” Amirah memulangkan semula soalan Sew Lin sebentar tadi.

            “Setakat ni, tiada plan lagi. Mungkin akan balik Malaysia aje kot. Amirah, Makkah tu tempat apa sebenarnya? Kenapa selalu saya dengar orang Islam pergi ke sana untuk sembahyang? Bukan ke orang Islam boleh sembahyang kat mana-mana je?”

            Mendengarkan soalan Sew Lin itu, Amirah tersenyum. Dia faham, soalan rakan yang bukan seagama dengannya itu ikhlas. Wajah polos Sew Lin itu memberitahu segala-galanya.

            “Sew Lin, kami ke sana bukan sekadar ingin bersembahyang aje. Kalau nak sembahyang, kat sini pun boleh. Makkah itu merupakan tanah suci bagi orang Islam. Kat situlah terletaknya kaabah, which is kiblat orang Islam setiap kali bersembahyang. Makkah juga dipanggil tanah haram. Selain daripada Makkah, Madinah juga merupakan tanah suci bagi orang Islam. Sebagai orang Islam, kami dituntut ke sana untuk mengerjakan haji. Disebabkan saya pergi bukan pada musim haji, jadi saya hanya buat umrah ajelah. Insya-Allah kalau ada masa nanti saya cerita pada awak. Kalau nak cerita semua on the way balik ni memang tak sempatlah.” Amirah senyum lagi.

            “Okay, nanti jangan lupa cerita tau! Anyway, Makkah tu kan tanah suci untuk orang Islam kan. Tapi, kenapa dipanggil tanah haram juga?” Sew Lin bertanya lanjut.

            “Awak jangan salah faham pula. Makkah tu memang digelar tanah haram. Tapi, maksudnya tanah yang mulia. Tanah atau tempat yang punya kelebihan tertentu yang tiada di tempat lain. Makkah juga merupakan tanah larangan. Larangan untuk melakukan amalan tertentu yang dibenarkan di tempat lain. Contohnya macam membunuh haiwan perburuan. Makkah juga merupakan tanah larangan untuk orang bukan Islam. Sebab itulah namanya tanah haram.”

            “Oh... kiranya saya tak bolehlah ke sana nampaknya,” balas Sew Lin rendah.

            Amirah tidak tahu apa yang perlu dibalasnya. Dengan pengetahuannya yang sedikit tentang tanah suci miliknya dan milik saudara seagamanya itu, dia risau untuk berbual panjang tentang itu. Risau kalau-kalau tersilap menyampaikan sesuatu. Akhirnya, perbualan mereka itu hanya terhenti di situ. Masing-masing terus berjalan mengunci mulut.

*****

“Assalamualaikum. Din, walimah Acap weekend ni kau pergi tak?” pop up chat tiba-tiba muncul di skrin laptop Izudin. ‘Ish, Johan ni… aku tengah syok layan lecture Bro Nouman ni sibuk pula tetiba’. Izudin menggumam sendiri.

            “Waalaikumussalam. Hah, pergilah. Mana boleh tak pergi. Walimah Acap kot. Kau pergi tak? Gerak sama-samalah nanti, okay?”

            “Takde hal. Apa-apa hal nanti roger akulah.”

            Izudin sekadar membalas mesej Johan dengan simbol ibu jari sahaja menandakan ‘okay’. Dia ingin segera menyambung video Ustaz Nouman yang tergendala sebentar tadi.

            “Din, kau tengah buat apa? Macam busy aje.” Johan bertanya apabila melihatkan Izudin sekadar membalas thumbs up sahaja kepada dia.

            “Aku tengah tengok video Ustaz Nouman ni. Kaulah kacau tadi. Ni sambung balik.” Izudin tetap membalas mesej Johan walaupun telinga dan matanya tertumpu pada video yang terpapar di laptopnya itu.

            “Pause la kejap. Aku nak tanya something ni. Penting! Antara hidup dan mati.” Johan berlagak serius.

            Melihatkan rakannya serius dan ditambah dengan tahap curiosity yang sangat tinggi, Izudin terus membalas, “kau nak tanya apa?”

            “Takdelah… Acap minggu ni. Kau bila lagi? :p :p” Johan bertanya soalan ‘pentingnya’ itu sambil menyertakan beberapa smiley.

            “Ada juga orang yang tak dapat pergi walimah Acap weekend ni nanti. Antara hidup dan mati konon. Sekeh satgi baru hang tau! Tau la hang dah lepas.” Izudin geram. Habis loghat utaranya terkeluar.

            “Janganlah marah brader. Nanti kena jual. heee. Aku tengok kau macam dah ready aje, pasal tu aku tanya. Benda baik jangan tunggu lama-lama Din. Sunnah Nabi ni. Kau kena nikah cepat-cepat. Orang sehensem kau tak boleh lambat-lambat, nanti terganggu jiwa akhwat-akhwat kat luar tu. Nanti bila dah berbaitul muslim, kau boleh didik anak-anak kau dengan tarbiyah.” Johan berseloroh dalam serius.

            “Kalau base aku pon tak mantap lagi, macam mana aku nak didik anak-anak aku bila dia orang lahir nanti? Sebab tu la aku kalau boleh nak mantapkan diri aku betul-betul dulu before ber-BM ni.” Izudin membalas.

            “Okay la… Apa-apa pun jangan lama-lama sangat. Since kau berpendirian macam tu, aku tak boleh nak kata apa la. Cumanya, kena usaha lebih lagilah untuk mantapkan diri tu sampai ke tahap ‘mantap’ yang kau gariskan. Sebabnya, sekadar sedar je tak cukup Din. Kesedaran kena datang dengan tindakan. Benda ni bukan apply untuk nikah aje. Tapi, untuk semua benda.” Johan mengingatkan Izudin. “Anyway, talk Bro Nouman tu pasal apa? Dah habis tengok belum?” Johan menyambung lagi.

            “Baru aje habis ni. Kaulah kacau dari tadi. Kurang sikit fokus aku. Dia cakap pasal hidup kita.”


            “Hidup kita?” Johan membalas pantas ingin tahu.


[kredit] 
_______________________

Eventually, first entry for this year. So many things happened and happening. Hopefully you'll get something from this story. Basically, this story is based on the content and lessons from Surah Al-Balad and Surah As-Syams. It is based on Tafseer Fi Zilal Quran by Syed Qutb. So, enjoy it and wait for the next. Till then, salam alaik. :)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...